top of page

Renaud en Saki Boyer

Natuurwijn uit Frankrijk

Bourgogne

Natuurlijk en zonder concessies

INNERLIJKE GPS

Het leven zou kleurloos zijn en zonder betekenis als Renaud Boyer niet zou kunnen doen wat hij echt wil en dat is zijn passie volgen en luisteren naar zijn innerlijke GPS. Enthousiasme gaf hem durf en moed en dromen werden waar. Als hij iets heeft geleerd dan is het dat je zelden snel resultaat boekt. Je passie volgen gebeurt niet zomaar. Het vereist hard werken. Voor Renaud is het belangrijk dat hij 100% gefocust is.
In het begin twijfelde zijn vader of het wel mogelijk was om van het maken van natuurlijke wijn te leven, maar Renaud leerde bijzondere vaardigheden die hem tot grote hoogten hebben gebracht. Hij voelt zich goed zolang hij zijn hart kan blijven volgen. Hij wil altijd groeien. Beter, slimmer en gelukkiger worden maar het plezier in zijn werk nooit verliezen. Als Renaud ergens zijn zeilen voor heeft gezet sluit hij al het andere uit en gaat tot het gaatje.

NEE-ZEGGERS
Hij heeft nog nooit geluisterd naar nee-zeggers, want die zijn er genoeg. Hij is ook niet van plan om zijn wijnen aan ieders verwachting aan te passen en al helemaal niet aan die van zijn vader. Wat voor hem werkt is zich concentreren op wijngaarden en druiven. De weg die hij voor zijn wijnen gekozen heeft is natuurlijk. Een oude wijnpers, vaten en sinds kort ook amphoren bevestigen zijn hang naar het maken van authentieke wijnen. Puur en zonder toevoegingen. Eigenzinnige wijnen die niemand onverschillig laten en in schril contrast staan ​​met de grote namen die zich vaak tooien met adelijke allures. Hij hoeft niet in het middelpunt te staan maar om zijn dromen waar te maken heeft hij rust en ruimte nodig.

ONS EERSTE BEZOEK IN 2009
Opgeleid als ingenieur was hij in eerste instantie helemaal niet van plan om wijn te maken maar door een toeval wordt hij gevraagd om de biologische wijngaard van zijn oom Thierry Guyot over te nemen in Saint-Romain, waar hij na het behalen van een BTS in 2004 gaat beginnen met het bewerken van de wijngaard.
Hij liet zich vooral beïnvloeden door Patrick Meyer, maar ook bij Bruno Schueller en Philippe Jambon was hij kind aan huis. Overtuigd door deze natuurwijnvrienden zwoer hij in 2008 het toevoegen van sulfiet en het filteren van rode wijnen af, en een paar jaar later stopte hij ook met het filteren van witte wijnen. In 2009 brachten wij Renaud ons eerste bezoek en een jaar later in 2010 vielen we volledig voor zijn wijn. Sinsdien zijn er veel memorabele momenten ons pad gekruist en is er ondertussen veel gebeurd in Huize Boyer.
Zijn Japanse vrouw Saki is in zijn leven gekomen en hun zoon Nino is in 2023 geboren. De kelders worden uitgebreid maar de serene rust zal er altijd blijven.


ENERGIE
Het grootste deel van Boyers productie bestaat uit chardonnay, die hij allemaal direct-press vinificeert. Hij voert een persing van 5-6 uur uit, bij lage druk, op een pneumatische pers.
Pinot noir wordt sinds 2008 volledig als hele tros gevinifieerd. Maceraties duren over het algemeen tien dagen tot drie weken of een maand, met om de dag een zachte pigeage. Elevage voor bijna alle witte en rode wijnen wordt uitgevoerd in eikenhouten vaten, sommige nieuw, afhankelijk van het jaar. Alle wijnen zijn sinds ongeveer 2008 ongesulfiteerd. Rode wijnen zijn sinds 2008 ongefilterd, terwijl witte wijnen sinds 2011 ongefilterd zijn.
In al die jaren heeft Renaud bij het wijnmaken ondervonden dat het uiteindelijk beter is om niet te zwavelen en niet te filteren. Het was hem opgevallen dat als hij niet filterde de wijn beter rijpt. Er blijft droesem achter in de wijn, dus het verouderingsproces wordt verbeterd. Als je filtert, vermoeit het de wijn enorm.
Energie is juist een van zijn criteria voor de kwaliteit van zijn wijn. Er zijn wijnmakers die wijnen maken die "natuurlijk" zijn, maar die geen energie bevatten. Ook zijn er niet veel wijnmakers die ongesulfiteerde, ongefilterde Puligny-Montrachet maken zoals Renaud die dus geen goedkeuring krijgt voor de appellatie omdat de wijn niet in het hokje van de keurmeesters past.


EERBETOON
In de Bourgogne wordt Renaud Boyer momenteel gezien als een van de grootste talenten in het maken van natuurlijke wijn en als hij de Grand Cru terroirs die de wijnwereld doen fantaseren niet kan claimen dan heeft hij als geen ander hét unieke talent om zijn prachtige percelen in Saint-Romain, Beaune en Puligny-Montrachet te laten schitteren. Qua puurheid worden zijn verbluffende wijnen in één adem genoemd met illustere namen als Pierre Overnoy en Kenjiro Kagami en dit weerspiegelt niet alleen het wereldwijde ontzag voor deze fantastische wijnmaker maar het doet ook recht aan het visionaire karakter van Renaud Boyer.

Hoe passend kan een eerbetoon zijn.

Naam domein

Renaud en Saki Boyer

Naam wijnmaker

Renaud en Saki Boyer

Land

Frankrijk

Regio

Bourgogne

Wijnen

Bourgogne blanc Les Riaux | Chard
Macon blanc | Préty sur un nuage | Chard
Bourgogne Aligoté
Saint Romain | Chard
Saint Romain I Cerisier | Chard
Puligny Montrachet Les Reuchaux | Chard

Coteaux Bourguignons | En Attendant Riaux | PN
Bourgognes | Les Riaux | PN
Beaune | Les Prévolles | PN

Ruik, proef en geniet van onze natuurwijnen!

Met liefde gemaakt door onze wijnmakers

bottom of page