top of page

Nicolas Jacob

Natuurwijn uit Frankrijk

Jura

Verborgen percelen

ENTHOUSIAST
Wekenlang hebben we de rode en de witte wijnen van deze pientere personage geproefd en besproken en er telkens weer van genoten. Het viel mij op dat ik de wijnen steeds als ongekend zuiver en puur beoordeelde en dat zij ondanks vele dagen van tevoren geopend steeds mooier in het glas werden.
In tegenstelling tot veel klassiekers uit de Jura vond ik de wijnen zoveel jeugdige schoonheid en finesse bezitten en intrigeerde de filosofie van Nicolas Jacob en zijn biodynamische werkwijze mij zo, dat ik mij er wel iets meer in wilde verdiepen. Ons eerste bezoek is in een piepkleine kelder in het dorpje l’Etoile waar hij in 2017 enthousiast begonnen is met de jaargang 2015 van een hectare.

​HERO
Hij vertelt dat bloemen en planten altijd al een belangrijke rol in zijn leven hebben gespeeld maar dat hij toch heeft gekozen voor de wijnbouw en aan de slag kon bij Laurent Macle in Château Chalon. Als hij dan later door Fanfan wordt gevraagd om daar voltijds te komen werken als zijn rechterhand pakt hij die uitdaging met beide handen aan. Niet alleen omdat hij hier de kans krijgt om beetje bij beetje zijn eigen wijn te gaan maken maar ook omdat Jean-Francois Ganevat zijn grote voorbeeld is, zijn hero.
 
ONDERSCHEIDEND
In zijn vrije tijd begint hij aan het verspreid over de heuvels zoeken naar verborgen kleine percelen met zeer oude stokken. Percelen die door grotere producenten als gevolg van hun isolement, te lage opbrengst en moeilijke bewerking door de jaren heen zijn genegeerd. Percelen met oude wijnstokken die de wijn niet alleen intensiteit, concentratie en diepte geven maar die door de optimale ligging en ouderdom ook onderscheidende wijnen geven.

​MENTOR
Vandaag heeft Nicolas drie verschillende locaties waar het land volgens de organische en biodynamische principes wordt bewerkt in overeenstemming met de maankalender opdat de wijnstokken en de grond hun karakter volledig kunnen uiten. Elke tussenkomst is van de meest zorgvuldige aard en veel tijd wordt besteed aan het groeibeheer. Het is een arbeidsintensief proces met veel handwerk maar ook de enige manier om kleine hoeveelheden kwalitatief hoogstaande wijnen te maken. In de stijl van zijn mentor Jean-Francois Ganevat worden Chardonnay, Savagnin en Pinot Noir zonder interventie opgevoed in gebruikte vaten en tot de nok toe gevuld om oxidatie te voorkomen.
 
HARTEN GESTOLEN
Vanuit een nieuwe kelder onder zijn huis in Cesancey wordt met veel passie en kunde gewerkt en net als zijn mentoren bewijst hij dat hij een groot talent heeft en een meester is in élevage. Nicolas probeert zijn terroirs te begrijpen door elk perceel afzonderlijk te fermenteren en te volgen, en pas te beslissen over de uiteindelijke blend als de wijn een zeldzaam niveau van helderheid, focus en detail heeft bereikt. Het zijn enkele van de meest schitterend voltooide en complete wijnen van de Jura en daarom niet zo verwonderlijk dat Nicolas de harten van veel fans heeft gestolen.

Naam domein

Nicolas Jacob

Naam wijnmaker

Nicolas Jacob

Land

Frankrijk

Regio

Jura

Wijnen

Les Chazaux | Savagnin
GR | Gringet
R | Riesling
Les Clos | Chardonnay
Les Perrières | Savagnin

Au Mouiller | Trousseau
Les Chazaux | Poulsard
Aux Perrières | Pinot Noir
Au Mouiller | Pinot Noir

Ruik, proef en geniet van onze natuurwijnen!

Met liefde gemaakt door onze wijnmakers

bottom of page