Verbluffend Puur
THAT ANYTHING BUT MAINSTREAM GUY
Gegrepen door de adembenemende schoonheid van de Jura besluit Kenjiro Kagami de wijngaard in Grusse te kopen omdat hij niet alleen hopeloos verliefd is op de unieke plek maar ook op de stilte van Sud Revermont. Trouwens de druiven in de Elzas en Bourgogne zijn veel te duur. Eenvoudig is het allemaal niet maar een geschoold ingenieur van Hitachi kan wel tegen een stootje. Passie voor de druif heeft hij altijd al gehad en daarom neemt hij in 2001 een rigoureus besluit. Hij vertrekt voorgoed uit zijn geboorteland Japan en vestigt zich in Frankrijk. Ambitieus begint hij met het leren van de Franse taal die hij snel meester is. In 2002 volgt hij een studie Oenologie, loopt stage in Chambolle Musigny bij Comte Georges de Vogüé om dan in 2004 in Cornas bij Thierry Allemand te gaan werken. Een geheel andere kijk op (natuurlijke) wijn krijgt hij in de Elzas bij zijn geestelijk vader en inspirator Bruno Schueller - that anything but mainstream guy - waar hij acht jaar blijft en grip krijgt op hoe VA rijpt en integreert.
FANFAN
Ondertussen is de altijd vrolijke Mayumi, die hij in Tokyo heeft ontmoet, en in Japan een bekend rozenkweeksters is overgevlogen uit Japan om samen hun droom van een eigen wijngaard te realiseren. De gedachten gaan uit naar een stuk land met een bodem van mergel en kalksteen omdat die wijnen voortbrengt met niet alleen frisheid maar ook met grote complexiteit. Kenjiro is een groot fan van Chenin Blanc en heeft ook een leven in de Loire overwogen, maar toen hij door Bruno Schueller werd voorgesteld aan Jean-François Ganevat (FanFan voor insiders) had hij het snel bekeken. Ganevat had hem gewezen op een waanzinnig mooi gesitueerde wijngaard op de hellingen net boven het dorpje Grusse niet ver van Rotalier, dat in 2004 door het dorpscollectief onder leiding van de burgemeester enthousiast was aangeplant in een poging om de wijncultuur in het dorp te doen herleven. De wijngaard mag dan een beetje verwaarloosd zijn maar is in de loop der jaren nooit chemisch bespoten geweest. De gekozen naam Domaine des Miroirs is een voor de hand liggende keuze omdat Kagami 'spiegel' betekent in het Japans en Kenjiro het landgoed naar zijn eigen evenbeeld wil vormgeven.
RELIGIEUS
Vanaf de start in 2011 dragen al zijn wijnen officieel het label Ecocert. Ook al heeft hij moeite met zijn allereerste oogst omdat hij niet de benodigde apparatuur ter beschikking heeft en materiaal moet lenen, zijn de zorgvuldig met de hand geplukte druiven supergezond en van sublieme kwaliteit. Collega's, vrienden en kennissen helpen hem graag. Kenjiro is een ongelooflijk warm en gastvrij persoon en ik denk dat zijn verlegenheid en nederigheid ervoor zorgen dat je de wijnen misschien nog meer gaat waarderen. Zijn unieke gevoeligheid die bijna mystiek lijkt in zijn waardering voor de fijnere zintuiglijke aspecten in het leven voelt soms op het randje van religieus. Zelfs voordat Domaine des Miroirs debuteerde met de kleine vintage uit 2011 proefde Kenjiro al mythisch. Ik herinner mij dat ik bij ons eerste bezoek in 2012 gegrepen werd door een soort blind vertrouwen in smaak en evenwicht, ergens tussen hemel en aarde maar me afvroeg of het wel wijn was.
SAVAGNIN
Kenjiro’s 4 hectare begint net onder een bos en loopt schuin naar het zuidwesten. Het strekt zich uit tot zijn nieuwste aanwinst van één hectare die vroeger van FanFan was. Op de helling staan de rode druiven. De witte varianten bevatten als eerbetoon aan de Elzas een paar rijen Riesling maar het grootse deel is aangeplant met Savagnin. Zonder ploegen zijn de wijnstokken na het verwijderen van de oersterke acaciawortels handmatig de grond ingegaan, een enorme arbeidsintensieve klus die met noeste vlijt en volharding is geklaard en een waar meesterwerk is.
Kagami en Mayumi bezitten momenteel 1,5ha Chardonnay, 1ha Savagnin, 40are Poulsard, 20are Trousseau en 1ha extra aanplant Savagnin. Mayumi is vooral te vinden in de wijngaard waar je haar energie als het ware voelt tintelen tussen de bijen, de sprinkhanen en fladderende vlinders in een weelde van kruiden, planten en bloemen.
TOEWIJDING EN RESPECT
De wijnen worden ongefilterd opgevoed op houten vaten zonder zwavel en zijn zeer expressief en ongelooflijk complex. Werkelijk geweldige wijnen, die steeds een overvloedige jeugd laten zien. Er wordt geen extractiemethode gebruikt, geen punch down, geen pers, echt helemaal niets, of bijna niets, de meest milde infusie. Het komt vaak voor dat de wijn op deze manier 45 dagen blijft fermenteren. Fermentatie vindt plaats en dat is alles. Ze hebben tijd nodig om te bezinken en tot hun recht te komen en blijven minimaal 4 tot 5 jaar in de kelder. Voor mij is dit een van de dingen die de beste natuurwijnmakers doen, namelijk wachten op de wijn en deze op precies het juiste moment bottelen. Ik denk dat Kenjiro hier een meester in is omdat de wijnen vaak de rand van reductie en openheid omarmen. Er is een nobel streven naar de meest subtiele balans tussen de wijnstok, de wijn en het land. Een toewijding die het respect en de eer verdiend één van de beste artisans in de Jura te zijn.
PIONIER
Regelmatig zijn we te vinden in Grusse om de grenzen van ons smaakvermogen af te tasten. De wijnen zijn steeds briljant en precies met de identiteit en de nuances van alle karakteristieken die de magie van de wijnen van Kenjiro Kagami kenmerken. Kenjiro Kagami is niet alleen dé pionier van Japanners die zich in Frankrijk vestigen om levendige wijnen te maken hij is ook de spirituele snaar die ons raakt en niet onder woorden te brengen is.
LEGENDARISCH
Van de wijnen gaat 30% naar Japan, 30% blijft in Frankrijk en de resterende 30% wordt verdeeld over de andere exportmarkten. Zijn in zéér kleine hoeveelheden en daarom relatief hoog geprijsde wijnen hebben een dermate legendarisch bestaan gekregen, dat zij met behulp van een lijst - doos voor doos - over de wereld worden verdeeld. Ik vermoed dat alle wijnen gedronken zullen worden lang voordat ze hun hoogtepunt van rijpheid hebben bereikt.
Naam domein
Domaine des Miroirs
Naam wijnmaker
Kenjiro & Mayumi Kagami
Land
Frankrijk
Regio
Jura
Wijnen
Mon Rythme, Son Rythme | Chardonnay
Entre Deux Bleus | Savagnin
Mizuiro | Chardonnay
Sonorité du Vent | Chardonnay
Aqua
Ja-Nai | Poulsard
Ja do | Poulsard & Trousseau
But I'm not the only one | Chard & rouge
I Need the Sun | Chardonnay