Vigneron Grand Coeur
MENTOR
Halverwege de vorige eeuw verwierf Julien Crinquand's grootvader een boerderij van 12 hectare in de heuvels buiten Arbois met ongeveer 5 hectare aan wijngaarden. Hij bleef druiven telen die werden verkocht aan de lokale coöperatie, maar hij produceerde ook andere landbouwproducten. Julien, die in de familie was opgegroeid met een agrarische achtergrond, besloot om begin 2020 te gaan werken bij Fabrice Dodane op Domaine de St Pierre, één van de eerste leiders van de natuurlijke wijnscene in de Jura.
Naast het leren van het ambacht biologische wijnbouw & zorgvuldige vinificaties met weinig of geen toegevoegde zwavel, werd Dodane een soort mentor en hielp Crinquand om zijn landgoed in 2019 te starten met behulp van de familiewijngaarden die in 2016 al waren omgebouwd tot biologische wijnbouw
LES CANONS DE JEAN
Alhoewel julien nooit van plan was vigneron te worden lijkt hij zich vrij snel op de juiste manier in zijn wereld te bewegen. Seizoenen inschatten, wijngaarden leren kennen. Wat kun je beter doen? Wat moet je laten? Het zijn dingen die Julien al geleerd heeft tijdens de vakanties in zijn vroegste jeugd bij zijn grootvader. Kunstig verweeft hij de huidige kennis met die uit het verleden. Hij werkt met weinig interventie in de kelder, gebruikt inheemse gisten, volgt een lange rijping van 12-36 maanden en voegt geen van zwavel toe.
Hij bezit Chardonnay en Savignin voor witte wijnen, zowel sous voile als ouillé, en Trousseau, Ploussard en Pinot Noir voor rode wijnen en allemaal gebotteld onder de naam Les Canons du Jean, de naam van Julien's grootvader en afgebeeld op het etiket.
OPWINDEND
De rode wijnen worden ontsteeld, gefermenteerd en gerijpt gedurende 12 maanden voordat ze worden gebotteld. Voor witte wijnen worden de wijnen gefermenteerd in inox of in oudere gebruikte vaten en meestal in demi-muids. Ze worden vervolgens minimaal 12 maanden gerijpt, hoewel veel wijnen langer worden opgevoed, zelfs 24 tot 36 maanden. De kelders zijn gehuisvest in de grote schuur met op de begane grond de oude pers. Beneden zijn er de oudere vaten voor rijping.
DIEPTE EN DRIVE
Vanuit een unieke omgeving komen een reeks absoluut prachtige, etherische rode en witte wijnen met een diepte en een drive die ze tot de meest opwindende nieuwe wijnen in de Jura maken.
Op indrukwekkende wijze weet Julien om te gaan met het pure rode fruit van Trousseau, Poulsard en Pinot Noir. Door een ambitieuze en perfecte vinificatie slaagt hij er bovendien in de Chardonnay en Savagnin te sublimeren tot aangrijpende natuurlijke smaken die van begin tot eind weten te boeien. De afwisseling van puurheid, complexiteit, verfijning, evenwicht en lengte houd je aan de wijn gekluisterd. Het doel is om steeds Zero-Zero-wijnen te produceren, zonder toegevoegde zwavel tenzij absoluut noodzakelijk.
CHARLINE EN CAPUCINE
Samen met zijn liefdevolle vrouw Charline en hun dochtertje Capucine staat hun een mooi familieleven te wachten in het net aangekochte huis met kelder naast de grote schuur, waar de geiten met de konijnen spelen en de kippen kukelend rondscharrelen.