Trofeeën
GUY BLANCHARD
Het gebied Montbellet in de Mâconnais is rijk gevarieerd aan landbouw maar minder aan wijnbouw zoals bijvoorbeeld in Chablis. Over organische bewerking werd in de jaren tachtig nog weinig gesproken maar de legendarische wijnmaker Guy Blanchard, pionier in hart en nieren voelde het ritme intuïtief aan. Hij werkte direct zonder schadelijke toevoegingen, gebruikte eigen gisten en zijn wijnen hebben nooit zwavel gezien. In 2011 vertrekt Guy Blanchard naar de Zwitserse Alpen en zijn oogappel Jérôme Guichard neemt het stokje op Domaine Sauveterre over terwijl hij belooft het werk even gepassioneerd en in dezelfde filosofie en gedrevenheid voort te zetten.
DE WIJNWERELD VER VOORUIT
Met de komst van Jérôme Guichard krijgen de wijnen een andere invalshoek. Ze zijn de overspoelde wijnwereld ver vooruit. Conservatieve wijnproevers zouden bedenkingen kunnen hebben maar wij laten ons altijd weer graag verleiden door deze bovennatuurlijke witte en ongetemde rode wijnen met een geweldig hemelse smaak. Toegegeven, proeven met Jérôme is niet zo gemakkelijk. We proeven zoveel lagen en schakeringen en we zijn vaak de weg kwijt maar het is allemaal zo goed en zo dynamisch, allemaal zo buitengewoon interessant dat we ons de afgelopen 12 jaar weleens afgevraagd hebben door wie of wat we ons laten leiden. En dat is dan nét het moment waarop we beseffen dat we bevoorrecht zijn en graag verder proeven. Bouchat, Perrières, Vin d'Montbled, Noir de Creuse Noire, Jus de Chaussette, Promesse,
Arrêts Fréquent. Stuk voor stuk onstuimige smaken van Chardonnay en Gamay en sinds kort ook van Pinot Noir.
GRAS KRUIDEN EN BLOEMEN
Jerome's wijngaardwerk kan worden omschreven als natuurlijke landbouw in de meest overtreffende trap. Elke wijngaard bruist van het leven. Gras, kruiden en bloemen groeien vrij en de bedwelmende aroma’s ruik je in zijn wijnen. Sinds 2019 wordt er niet meer geploegd en de koperspray om meeldauw te bestrijden is verbannen. Een aanpak die vanzelfsprekend is voor Jérôme want hij ziet dat de bodems, ondanks de lagere opbrengsten, nog nooit zo gezond zijn geweest.
GEEN CONSESSIES
In de kelder kent Jérôme geen concessies met toevoegingen of weglatingen van welke aard ook. Zijn gezonde druiven fermenteren meestal erg lang en de opvoeding op houten vaten kan tot vijf jaar duren of net zolang, totdat de zuurgraad van het fruit het juiste evenwicht heeft bereikt. Gelang het potentieel van elk perceel worden de Chardonnay’s afzonderlijk gebotteld. Terwijl Bouchat met z’n zachte florale aroma’s voornamelijk op kleigrond groeit, komt de 90 jaar oude Les Perrières van grof gebrokkeld kalksteen.
In de beste jaren produceert Les Perrières de vaak beloofde maar zeldzame adelijke klasse van een grote witte Bourgogne. Sinds 2017 heeft Jérôme ook Gamay op een locatie genaamd Promess, geplant op een steile, oostelijk gerichte helling nabij Viré-Clessé. Ondanks de vrij koude locatie is rijpheid hier zelden een probleem en Jérôme weet een bijna weelderig contrast van broeierige en heldere texturen te creëren.
HEDONISTISCH
We zijn sinds 2012 niet alleen gevallen voor zijn hedonistische wijnen maar ook voor het eenvoudige lettertype op de etiketten dat zowel beschaafd als herkenbaar is. In al die jaren heeft Jérôme met veel geduld en stille moed bewezen dat minder vaak meer is. We zouden al die trofeeën wel in de kelder willen leggen maar voordat we de kans krijgen zijn ze meestal al uitverkocht.
Naam domein
Domaine Sauveterre
Naam wijnmaker
Jérôme & Ghislaine Guichard
Land
Frankrijk
Regio
Mâconnais
Wijnen
Perrières Les Vieilles | Chardonnay
Vin de Montbled | Chardonnay
Bouchat | Chardonnay
Pet Nat | Chardonnay
Jus de Chaussette | Gamay
Creuse Noire | Gamay
Noir de Creuse Noire | Gamay
Promess | Gamay
Arrêts Fréquents | Gamay
Pinot Noir
Bouchat M | Chardonnay