top of page

Hervé & Adeline Ravera

Natuurwijn uit Frankrijk

Beaujolais

Twee dromen werden waar

WIJNVIRUS
In 2000 slaat het wijnvirus toe en beplant Hervé Ravera 500m wijngaard met gamay. In 2002 volgt hij de wijnbouw opleiding in Mâcon, werkt 2 jaar bij Biodynamist Marc Guillemot en leert in de Jura hoe hij moet omgaan met het ploegpaard. Toch wordt hij verpleger in Lyon. Op de kraamafdeling slaat de liefde toe en trouwt hij met verloskundige Adeline. De droom om ooit zelf wijn te maken blijft.
 
PHILLIPPE JAMBON
Op een biologisch wijnfestival ontmoet hij de alom bekende wijnmaker Philippe Jambon. Het gesprek is hartelijk met de nodige inspiratie en hij krijgt een geweldige tip. In de Beaujolais staat een domein te koop in de bergen van Marchampt. Het huis, de kelders en de wijngaarden worden gekocht en Hervé heeft een honderd jaar oude pers kunnen overnemen van de grootvader van Christian Ducroux. Het Domein Le Grain de Sénevé ziet het licht in 2007.

ZORGEN OM NIETS
Een grote stap en er mag niets misgaan. Hervé kan zich geen fout permitteren. In eerste instantie wordt op advies een deel van de wijn gezwaveld en gefilterd en wordt er stikstof toegevoegd maar later ontdekt Hervé, dat het ongefilterde en niet gezwavelde deel dat aanvankelijk een probleem had met de aroma’s, zichzelf in de fles had hersteld. Hij voelt dat hij vertrouwen moet hebben in zijn eigen werk en moet stoppen met het zich zorgen maken om niets. Hij gebruikt immers gezonde druiven van een fantastische vulkanische bodem, een mix van leisteen en zand bezaaid met oude stenen.

REGGAE NIGHT
De op het zuiden gelegen, steile hellingen, op 500m boven de zeespiegel bewerkt hij volledig biodynamisch met de hulp van zijn trekpaard Reggae Night. Vanaf dat moment klaart noch filtert Hervé, voegt niets meer toe, gebruikt geen zwaveldioxide en vermijdt pompen. Door de aversie voor chemische toevoegingen weigert hij om nog stikstof te gebruiken in zijn tanks.

BEAUJOLAIS NOUVEAU
De wijnen die Hervé produceert zijn onconventioneel, niet te vergelijken met de zwaar geëxtraheerde, omvangrijke wijnen die worden geproduceerd door andere producenten in de regio en ook niet te verwarren met de fruitigestijl die wordt geassocieerd met Beaujolais Nouveau. Het zijn serieuze wijnen met een geweldige balans tussen transparantie en zuiverheid. Alle wijnen zijn makkelijk te drinken, maar niet zonder dat je even moet nadenken.

LEF EN FLAIR
De twee bekendste cuvée's zijn 500m en Roue Libre en komen van percelen aan weerszijde van zijn huis. 500m is het hoger gelegen perceel dat de neiging heeft om strakker fruit te laten zien dan Roue Libre maar in werkelijkheid is het verschil miniem. De micro cuvée ‘Vos Lettres sont Irrésistibles' is spraakmakend en wordt alleen op magnum afgevuld. Ad Semper en Pierre de Faite zijn nieuwe cuvée's van onlangs verworven percelen. De wijnen van Ravera overtuigen met lef en flair en als ze aanstaan zingen ze het glas uit met gespannen zwart fruit en minerale glans. Hervé Ravera is een man naar ons hart. Serieus, keiharde werker, eerlijk, bescheiden en zeer sympathiek.

TWEE DROMEN WERDEN WAAR
Twee jaar geleden heeft Adeline haar baan in de zorg aan de wilgen gehangen omdat het grote avontuur
in de wijngaard haar riep. Twee dromen werden waar.

Naam domein

Le Grain de Sénevé

Naam wijnmaker

Hervé & Adeline Ravera

Land

Frankrijk

Regio

Beaujolais

Wijnen

Ad Semper | Gamay
Pierre de Faîte | Gamay
500 mètres | Gamay
Roue Libre 15 | Gamay
Vos lettres sont irrésistibles | Gamay | Magnum

Ruik, proef en geniet van onze natuurwijnen!

Met liefde gemaakt door onze wijnmakers

bottom of page