top of page

Claudia & Louis Damien Bouchacourt

Natuurwijn uit Frankrijk

Beaujolais

Les Chemins de Traverse

SANTIAGO
Ik stel me zo voor dat ik beroemd ben om de kwaliteit van mijn druiven en dat iedereen die wil kopen. En op een dag wil ik ze niet meer van de hand doen maar voor mezelf houden en zelf wijn maken van die supergezonde druiven. En dat is precies wat er is gebeurd met Louis Damien Bouchacourt en zijn grote liefde Claudia die we al sinds 2016 kennen van Une Tranche Made in Chénas by Philippe Jambon en die sinds de komst van de kleine Santiago met Les Chemins de Traverse aan een nieuw leven zijn begonnen met de wens hun identiteit te vernieuwen. Vernieuwen, aanpassen, in vraag stellen, veranderen, dat is de waarheid van een wijnbouwer, maar ook zijn rijkdom. Louis Damien en Claudia zijn klaar voor nieuwe avonturen. Avonturen die er toe doen. Daarbij hopen zij Philippe Jambon als belangrijke bron maar ook als toetssteen de komende jaren nog vaak te kunnen betrekken want als je lang meeloopt heb je veel dingen al eens gezien. Philippe is kritisch, maar nooit cynisch, wel pragmatisch en ondeugend.

EEUWIGE TROUW
Het verhaal over de reis naar Nieuw-Zeeland waar Louis Damien gaat werken op een biologische boerderij en waar de duurzame manier van werken zijn volledige aandacht trekt. Over de kans die hij krijgt om in de Mâconnais op het Domaine des Vignes du Maynes bij Julien Guillot vier jaar bij te leren. En over de dag waarop hij in 2013 besluit om voor vier maanden fietsend door de wijngaarden van Chili te trekken en waar hij op 20 februari Claudia Andrea Cirano ontmoet die met haar nichtje op vakantie in het Zuiden is en gelukkig Frans spreekt. Claudia vindt hem stiekem gelijk al aantrekkelijk en omdat hij toch langs Vigña del Mar fietst mag hij wel een nachtje blijven slapen. Als hij weer thuis is zoekt Claudia hem op in de Beaujolais, om te zien waar hij woont maar ze is ook snel weer terug want Louis Damien raakt onder een tractor en dat ziet er helemaal niet goed uit. Ze blijft en op 9 augustus 2014 beloven zij elkaar eeuwige trouw.

GEZOND ONKRUID
Een deel van het familie domein is ondertussen overgenomen en Louis Damien en Claudia gaan van start met een eigen visie op wijn en wijnbouw binnen een ecologisch verhaal. Geïnspireerd door de lectuur van Jules Chauvet, wijnmaker in La Chapelle Guinchay, die in de jaren tachtig de natuurlijke wijnbeweging lanceerde is één van de eerste stappen de wijngaarden biologisch te bewerken en certificeren. Louis Damien experimenteert graag met verschillende gewassen in zijn wijngaarden en heeft een grote liefde voor gezond onkruid. Er groeien niet alleen bomen zoals amandel, kers, walnoot, perzik en reine-claude maar ook aardappel- en aspergevelden voor eigen gebruik zijn met liefde aangeplant. Hij beoefent afwisselend grondwerk en gebruikt spontane natuurlijke grasbedekking zoals hooi om de biologische activiteit van zijn bodems te structureren en te stimuleren. Een goed functionerende bodem is de basis van een mooie plant die mooie druiven zal voortbrengen waar goede wijn van gemaakt kan worden. In de kelder gunt hij zijn wijnen de tijd die nodig is om zich te ontwikkelen maar ook om natuurlijke processen te laten plaatsvinden, zodat oenologische input overbodig wordt.

CORDON DE ROYAT
Het landgoed van Louis Damien omvat 2,75 ha in Chénas op graniet en 1,25 ha Beaujolais-Villages in La Chapelle de Guinchay op oud alluvium met voornamelijk kiezel. Sinds de start wordt de bodem biologisch bewerkt en sinds 2015 wordt het hele landgoed beheerd in gecertificeerde biologische landbouw. Tegenwoordig is 75% van het landgoed beplant met wijnstokken met een dichtheid van 7.500 wijnstokken/ha. Louis Damien was al eerder begonnen met een fase van modernisering van de wijngaard. Oudere percelen van 80 jaar en ouder werden ontworteld en herbeplant tot Cordon de Royat met een dichtheid van 6.000 wijnstokken/ha. In 2025 zal 50% van het gebied zo beplant zijn.

NATUURLIJKE PROCESSEN
Waar Louis Damien en Claudia zich voorheen concentreerden op de appellatie Beaujolais-Villages en Cru Chénas hebben zij met Les Chemins de Traverse gekozen voor Vin de France en is Made in Chénas omgedoopt tot Cairn (steenstapeltjes die een route markeren) en de witte en rode Beaujolais-Villages luisteren nu naar repectievelijk Azimut en Antécime. De heerlijke en gelimiteerde Pétillant Naturel Déambule (dwalende) is een expressieve schoonheid die onder het speelse uiterlijk ware terroir-expressie van pure Gamay verbergt. Je zult versteld staan van deze schitterende verteerbare, pittige, geconcentreerde wijnen die met hun explosieve aroma's, zijdeachtig mondgevoel, verrassende stabiliteit zonder een milligram sulfiet de wereld snel zullen veroveren.

We mogen gerust zeggen dat Louis Damien en Claudia een van de meest gastvrije wijnmakers in ons portfolio zijn en dat we de warme en joviale ontvangst, het heerlijke eten en de fantastische wijnen niet snel zullen vergeten. Tot binnenkort.

Naam domein

Les Chemins de Traverse

Naam wijnmaker

Claudia & Louis Damien Bouchacourt

Land

Frankrijk

Regio

Beaujolais

Wijnen

Azimut | Chardonnay

Déambulle | Gamay | Pet Nat
Antécime | Gamay
Cairn | Gamay

Ruik, proef en geniet van onze natuurwijnen!

Met liefde gemaakt door onze wijnmakers

bottom of page