top of page

Christian & Thibaut Ducroux

Natuurwijn uit Frankrijk

Beaujolais

Schoolvoorbeeld


DE ZIEL VAN DE NATUUR
Menig wijnbouwer heeft besloten alles op alles te zetten om te proberen harmonieus samen te werken met de natuur. De bodem is uitgeput en gebleekt door het gebruik van pesticiden en chemische meststoffen. Honderden innovatieve mannen en vrouwen hebben het al aangedurfd om zich te onderscheiden en de werkwijze te volgen van pioniers als Rudolf Steiner, Maria Thun en Jules Chauvet en terug te keren naar de ziel van de natuur met als resultaat oneindig pure, plezierige en verteerbare wijnen.

DOWN-TO-EARTH
Down-to-earth wijnboeren kiezen hun onderstammen door middel van massale selectie. Een oude herbeplantingstechniek waarbij een aantal stekken geselecteerd en toegevoegd worden aan een reeds functionerend ecosysteem dat door dynamische uitwisseling de weerstand verhoogt tegen aanvallen van buitenaf. Het land wordt niet alleen bewerkt met het paard en bemest met organische compost maar ook homeopathisch behandeld met specifieke biologische preparaten en een kleine dosis silica waardoor het bacteriële leven van micro-organismen, dat onmisbaar is voor natuurlijke gisten wordt bevorderd. Door het intensiveren van de dieptewerking van de wortels wordt de stofwisseling van de wijngaard en van de mineralen in de bodem vergemakkelijkt.

STAND VAN DE MAAN
Al deze stappen geholpen door de stand van de maan gebeuren volgens het principe van de biologisch-dynamische landbouw met als doel de volledige ontwikkeling van de wortel, het blad, de bloem of de vrucht te verbeteren. Door rekening te houden met het aantal druiven per stok anticiperen deze wijnboeren al op voorhand op de belangrijke pH-waarde van de wijn en dus van het meetbaar zuur, die ervoor zorgt dat de omzetting van de natuurlijke gisten in suiker en alcohol minder snel verloopt.
Door regelmatig proeven van de druiven en met name van de pitten wordt aan de hand van hun fenolische rijpheid de verhouding tussen suiker en zuur bepaald én het tijdstip van oogsten vastgesteld. Het rendement per hl per ha is zeer klein en de vinificatie geschiedt zacht en langzaam. In de kelder worden geen chemische stoffen gebruikt, wordt niet geklaard en gefilterd en tijdens het op fles gaan wordt geen of een weinig zwavel toegevoegd.

LIEVER EEN OS
Christian Ducroux gaat tot het gaatje en offert elke 6e rij met wijnstokken op voor de aanplant van fruitbomen en bloemen die de biodiversiteit in de wijngaard bevordert en zet stokken op een meter van elkaar opdat zijn paarden Ewan en Kaïna goed kunnen manoeuvreren. Omdat een paard per uur 2 kilometer loopt is hij op zoek naar een os die met 1 kilometer per uur veel langzamer loopt en dat is weer beter voor de veerkracht van de bodem. Hij gelooft niet dat de leeftijd van de wijngaard, maar de hoge dichtheid van 10.000 stokken per hectare en een opbrengst van 25 tot 30 hectoliter het belangrijkst is. Het gebruik van kopersulfaat tegen meeldauw heeft hij afgeschaft en experimenteert met sprays van klei en klaver en zelfs met wei.

DEMETER
Christian Ducroux werkt al meer dan 40 jaar organisch, volgens de leer van Rudolf Steiner (père de la Biodynamie), waarvan 25 jaar biodynamisch en is als een van de eersten in de Beaujolais Demeter gecertificeerd door Ecocert. Dat betekent verboden om te chaptaliseren. Verboden om gistcellen en chemische stoffen toe te voegen en minuscuul gebruik van zwavel. Wettelijk wordt nog altijd 160mg/l totale zwavel voor rood, 210mg/l voor wit en 400mg/l voor zoet toegestaan en dan te bedenken dat de meeste natuurlijke wijnen helemaal geen zwavel bevatten.

FAMILIE
Binnen de familie van Christian Ducroux staan de lichten nog altijd op industrieel en begrijpt zijn broer, die nog steeds conventionele wijnen met ladingen zwavel maakt er helemaal niets van, maar hij proeft wél verschil. Dat alle hemellichamen, zowel de aarde als de maan, de zon en zelfs de sterren invloed uitoefenen op de groei van de gewassen en dat de invloed van de maan bijvoorbeeld zorgt voor eb en vloed maar ook wat doet met de waterhuishouding van het gewas was nog niet bij hem opgekomen en al helemaal niet dat zon- en maanstanden de oogst- en snoeiwerkzaamheden kunnen bepalen. Christian Ducroux walst gratieus om zijn conventioneel ingestelde broer heen. Hoog boven Régnié-Durette verbouwt hij nu 4 hectaren over drie percelen verdeeld in Thulon en in Lantignié. Of het nu ligt aan de ligging op het Noord-Oosten of aan het tijdstip van oogsten het alcoholpercentage in zijn Gamay is laag. Aangenaam laag!

PROLOGUE
Prologue met 11% alc is gemaakt zonder zwavel. Heeft een zijdeachtige textuur met ladingen fris en sappig fruit van blauwe pruim en aalbessen dat het water in je mond doet lopen en finished altijd in het allerfijnste zout. Om zijn vleugels uit te kunnen slaan vraagt hij lucht. Exspectatia (vroeger Cru Régnié) ook zonder zwavel met net onder 12 % alc geurt naar lelietjes van dalen en Irissen en Patience smaakt naar rijpe pruimen, verrast met puur mondvullend bessensap en kruist met rokerige nuances en een vleugje zwarte thee het gehemelte. In een goede kelder bewaard is dit een natuurlijke wijn om velen jaren lief te hebben.
Als je de wijngaarden van Christian Ducroux bezoekt zie je de wijnstokken krioelen van het leven en letterlijk zoemen. Er groeien momenteel perzik-, abrikozen-, peren-, appel- en kersenbomen maar het plan is om ten gunste van de biodiversiteit nog een rij wijnstokken te rooien om andere variëteiten te planten die op verschillende tijdstippen in het jaar bloeien, zodat hij stuifmeel en bloemen heeft vanaf het vroege voorjaar tot het einde van het jaar.


CUVEE THIBAULT
Het goede nieuws is dat Thibaut, de jongste zoon van Christian het domein dit jaar in 2024 gaat voortzetten. Zijn studie aan de wijnbouwschool zit erop. Zijn eerste witte wijn, Cuvée Thibaut van massale selectie Pinot Gris en Riesling van een hooggelegen perceel boven Thulon is op fles. Een gedicht maar zeer gelimiteerd. Wit zomerfruit, frangipane, citrus en specerijen met zinderende lengte. Delicaat en puur.

Samen werken met Christian Ducroux is een eer en het is geen verrassing dat andere wijnmakers in de Beaujolais hem allemaal als een meester beschouwen. Is het Thibaut die zijn papa straks overtreft?




Naam domein

Christian & Thibaut Ducroux

Naam wijnmaker

Christian & Thibaut Ducroux

Land

Frankrijk

Regio

Beaujolais

Wijnen

Cuvée Thibault | Pinot Gris & Riesling

Esquisse | Rosé | Gamay
Prologue | Gamay
Exspectatia | Gamay
Patience | Gamay

Ruik, proef en geniet van onze natuurwijnen!

Met liefde gemaakt door onze wijnmakers

bottom of page