Monnikenwerk
BEZIELING
Wat mij onmiddellijk raakte was hun bezieling en hun enthousiasme waarmee ze vertelden over hun wijngaarden die zich uitstrekken over 4 ha en liggen in Essoyes in de Côte des Bar in de Aube in het Zuiden van het Champagnegebied. Zelden zag ik zo uitgelezen en perfect gesitueerde percelen in de Vallei van de Ource waar de wijnstokken op schitterende hellingen letterlijk met hun gezicht op het zuidoosten staan en waar de blootstelling aan de middagzon optimaal en van groot belang voor de druiven is.
BAANBREKEND
Bénédicte & Emmanuel Ruppert-Leroy hebben 3 percelen. Het perceel Martin Fontaine beplant met Chardonnay op een bodem van klei en kalksteen met de nadruk op witte kalksteen. Het perceel Les Cognaux beplant met Pinot Noir op een bodem van klei en kalksteen maar met een meerderheid van grijze klei en het perceel Fosse-Grely beplant met Chardonnay en Pinot Noir eveneens op klei en kalksteen maar met vooral rode klei. Hun baanbrekende werk is gericht op natuurlijke en gezonde rijpe druiven die de intrensieke waarden van het land onthullen. Tijdens de vinificatie in cuve of in eikenhouten vaten wordt elk druivenras en elk perceel gescheiden om het terroir te respecteren. Er wordt gewerkt met eigen gisten zonder toegevoegde zwavel. Geen koude stabilisatie. Niet geklaard en niet gefilterd. Bénedicte vertelt dat zij door een wonderlijke ontmoeting met dé Pierre Overnoy en na een uiterst boeiend gesprek met hem sindsdien altijd op zoek is naar meer natuurlijke methoden die leiden naar de 'geest' van de natuurlijke wijn. Wellicht naar Pierre Overnoy.
THEECOMPOST
Haar ouders waren herders met een kleine wijngaard. Bénédicte & Emmnauel (Manu) waren sportleraar. Toen haar vader in 2009 met pensioen ging besloten zij samen om de sport aan de wilgen te hangen en het werk van Bénédicte’s ouders over te nemen met als uitgangspunt de biologische wijnbouw en met inachtneming van de biodynamische principes. Omdat de wijnstok onderdeel is van een complexe energie die elementen als vuur, water, aarde en lucht met elkaar verbindt ziet zij noodzaak in het belang om rekening te houden met de natuurlijke omgeving en de verschillende ritmen. Zij besteden veel aandacht aan de bodem en de micro-organismen, zoals bacteriën, schimmels en regenwormen, die de plant kunnen helpen om evenwicht te vinden en om ziektes te bestrijden. Door een lichte bewerking van de grond in de lente, het verspreiden van thee compost en het gebruik van biodynamische preparaten zoals koehoorn wordt een gezonde bodemstructuur verkregen die het microbiologisch leven bevordert. Aftreksels van planten zoals brandnetel, paardenstaart, wilg en duizendblad toegevoegd aan een oplossing van koper kunnen de natuurlijke afweer van de wijnstok stimuleren en meeldauw tegengaan. Om druiven van kwaliteit te krijgen wordt het rendement scherp in de gaten gehouden dat weer ten goede komt aan het aromatische potentieel en de bodemexpressie van de druif. Heel veel handen worden gebruikt tijdens de oogst. De kleine kratten zal je nooit op de grond zien staan en het sorteren per druif begint direct in de wijngaard. Monnikenwerk!
ONGEKEND PUUR
Het was mij in hun kelders al opgevallen dat ik de Champagnes als ongekend puur beoordeelde maar langer geopend met de dag spannender vond worden. Bovendien verblijdde mij hun filosofie om geen enkele dosage toe te voegen wat de Champagnes oneindig veel eigenheid maar ook finesse en een kristallen schoonheid geeft. Er loopt een rode draad door hun stijl. Niet alleen bezitten ze een ongelofelijke levendigheid die rechtstreeks uit de bodem komt maar ook word je in de finale verrast door een magisch zuur. Deze Champagnes bezitten een weergaloos karakter en houden je smaaksensoren alert. Zijn puur, evenwichtig en expressief. Allemaal delicate parels, die uitblinken in een articulerende mousse vol levenskracht, lichtheid en niet te evenaren aroma’s.
We zijn te vaak teleurgesteld maar nu ongelofelijk blij verrast.
Dit zijn sensationele Champagnes waarmee je de liefhebber op ontdekkingsreis kunt sturen. Respect!
Naam domein
Ruppert-Leroy
Naam wijnmaker
Bénédicte & Emmanuel Ruppert-Leroy
Land
Frankrijk
Regio
Champagne
Wijnen
11, 12, 13 ... Solera
Fosse-Grely | Pinot Noir & Chardonnay
Les Cognaux | Blanc de Noirs | Pinot Noir
Martin-Fontaine | Blanc de Blancs | Chardonnay
Papillon | Blanc de Noirs | Pinot Noir
Puzzle | Chardonnay & Pinot Noir