top of page
  • Foto van schrijverIne Goossens

Unieke Champagnes


Unieke champagnes

Champagne Ruppert-Leroy

Als wijn evangelist ben je natuurlijk blij dat we ieder jaar een keertje langskomen met prachtige champagnes. Die zeker bij Ruppert-Leroy en Thomas de Marne op de eerste plaats geweldige wijnen zijn en op de tweede plaats prachtige champagnes. Het vele werk, de kennis, ijver en passie en niet te vergeten het talent dat erbij komt kijken wordt niet altijd opgemerkt maar springt je glas uit.


Ruppert-Leroy is voor ons een van de meest opwindende producenten van de laatste jaren en we begrijpen dat er om de minuscule productie gevochten wordt. In 2021 heeft een verwoestende voorjaarsvorst veel wijngaarden in de Côte de Bar getroffen maar Champagne Puzzle 2021 is een meesterlijk staaltje vakmanschap ontstaan uit druiven van Ben en Manu en van andere Vigneron- vrienden. Puzzle combineert naadloos frisse mineraltiteit met rijk vlezig fruit, nootachtige complexiteit en een perfecte zuurgraad.


Er zijn ook enkele flesjes Solera 11-12-13 uit 2021 en ook hier treffen we een opwindende combinatie van rijkdom en complexe structuur met een hoge, citrusachtige zuurgraad. Dit zijn helaas de enige twee cuvées voor dit jaar maar zeker een spannend sprankelend feest om van te genieten.




Champagne Thomas de Marne

Thomas de Marne heeft nu definitief en met veel verve het monnikenwerk van zijn moeder Valérie Frison overgenomen en wat we de afgelopen week geproefd hebben heeft diepe indruk op ons gemaakt.


Opvallend was de rose kleur van Goustan 2022 waaraan je kunt zien dat de pinot noir gelukkig niet ontkleurd wordt maar ook gewerkt wordt zonder toevoeging van zwavel. De 2022 Coteaux Champenois Blanc heeft zachte tonen van warme brioche en eindigt complex als een natuurlijke Bourgogne.


Champagne Cotannes is een toonbeeld van Biodynamische wijnbouw die op levendige wijze de verwantschap met de nabijgelegen Chablis benadert. Wow! Thomas maakt ook een prachtige Chardonnay Lalore maar de aantallen zijn dit jaar allemaal erg beperkt.


Champagne kan je hoofd leegmaken, de verbeelding, speelsheid en humor aanwakkeren, en een verfijnde verwennerij zijn die je jezelf kunt gunnen. Het is stimulerend en kan je een euforisch gevoel geven, alsof de bubbels een geheim onthullen als je het drinkt. Geniet vandaag nog van champagne, maar wacht niet te lang.


Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page